BUKAN PAKAIAN TRADISI KAUM DUSUN DAN KADAZAN YANG DIPAKAI PEREMPUAN INI

OLEH: CHARLES P ANDIANG

PAKAI MENJULUK MATA MENAIKAN NAFSU LELAKI

 
KOTA KINABALU:- Ramai di kalangan masyarakat Dusun dan Kadazan agak marah bila mana seorang wanita yang berpakaian Tradisi suku kaum Dusun-Kadazan benar-benar tidak sesuai untuk di pakai semasa perayaan pesta Kaamatan dan juga Unduk Ngadau kerana terlalu terdedah.

Kata salah seorang masyarakat Kadazan yang enggan gambarnya disiarkan diportal ini  dikenali Francis Andau pakaian yang dipakai oleh seorang wanita seperti yang terdapat dalam gambar ini telah lari suku adat resam dan budaya kaum masyarakat Kadazan dan Dusun sebenarnya  kerana hingga memperlihatkan pahaknya yang boleh memberahikan sawat kaum lelaki.

GAMBAR DIBAWAH Kelihatan tiga orang Sumamdak berpakaian Tradisi suka kaum Kadazan-Dusun benar-benar cukup sopan bukan berpakaian mendedahkan pahak di tayang-tayang untuk menaikan hawa nafsu lelaki


“Seumur hidup saya sudah 49 tahun umur saya pertama kali saya nampak seorang perempuan suku Kadazan atau Dusun berpakaian yang menjuluk mata dan benar-benar telah melanggar ada resam budaya suka Kadazan-Dusun.

Apa yang saya telah lihat banyak komen negatif dilaman social (FB)  yang dilemparkan kepada wanita itu boleh dikatakan 90 peratus komen-komen mereka berbentuk marah sehingga perkataan yang bukan-bukan terkeluar” ujar Francis.


“Saya sebagai suku Kadazan minta agar perempuan itu yang berpakaian tak sesonoh itu janganlah disebarkan di laman social kerana memberikan kemarahan dan kemurkaan kepada kaum Dusun-Kadazan bila melihat tubuh badan serta pehak ditayang-tayang untuk siapa ramai orang menganggap pakaian itu serupa pakaian seorang pelacur terhormat untuk menaiki nafsu lelaki” Katanya lagi.


BERIKUT KOMEN-KOMEN DARIPADA ORANG RAMAI
11 hrs · 


Perika dan pemakai BODOH, ANJING LAGI BERSUPAN DAN BERPERASAAN SOPAN.... MAAF...
Like · Comment · Share
·          
·         49 people like this.
·         1 share
·         https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-xpf1/v/t1.0-1/p32x32/10359916_456494447833582_2738080276193498089_n.jpg?oh=790cdcac81cb2547586cf9532cb1927b&oe=55CE42FA&__gda__=1442460497_5a09820cda8ec4c5faaff5614610c377
Romeo Ran Talanjang saja bah
Like · Reply · 10 hrs
·         https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-xap1/v/t1.0-1/c2.0.32.32/p32x32/1477955_243573959144259_788059415_n.jpg?oh=1235e2d714887acd72f08173d3307b6e&oe=560910A4&__gda__=1443257234_ae1b1b75569621ab6c525a6ccb809dbe
Worihon Kinabalu Mgkin sudah cukup untuk kita memperlihatkan keaiban kita sendiri dengan berkongsi gmbr ini d laman2 sosial.. cukuplah dengan menegur, sudah smpai masa kita maafkan org yg melakukan kesilapan & berharap kejadian sprti ini x berulang..
Like · Reply · 1 · 10 hrs
·         https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-xap1/v/t1.0-1/c0.0.32.32/p32x32/994419_339362236202335_432002882_n.jpg?oh=8b8e579ea3bc5d528d3e202d77528118&oe=55CE5256&__gda__=1443266804_c04d9aad568cd55d96e11e2f1d5144da
Steffanus Kombosih Hahahahahaha... Pandaipun malu
Like · Reply · 10 hrs
·         https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-xpf1/v/t1.0-1/p32x32/1512368_1407171172857947_1970068969_n.jpg?oh=9cf510f48efd690dcd12a8481be6a60f&oe=55C5DF81&__gda__=1443720775_7e11d59c66206c888139a8ac01fc52c1
Ritah Ingin Bkn yg paksi baju salah,,tapi pereka fsyn nya tu lbih2 sgt,,,
Like · Reply · 1 · 10 hrs
·         https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-xfp1/v/t1.0-1/p32x32/10553517_388551214678239_6866652063713322818_n.jpg?oh=3776f0c4f23d4fbecbb86d28ba274287&oe=55C49802&__gda__=1438886756_4b9adc30639b853cecdfb4b11a8e7681
Anty Kilin Suda sudalaituu...
Like · Reply · 10 hrs
·         https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-xta1/v/t1.0-1/c2.11.32.32/p40x40/11258480_10153280160349629_2445524587975757343_n.jpg?oh=a31b41c265a8ed7dc67e07cd64263f0b&oe=55FFCD03&__gda__=1443684827_d0deb0162b4d3f5bcd638e9004b33e2b
Stella Julus X hangat... x kena kritik.. x lah dorang brubah tu, blik2 juga kes mcm ni tiap tahun
Like · Reply · 1 · 10 hrs
·         https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-xap1/v/t1.0-1/c127.37.466.466/s32x32/63306_113060658753934_7765833_n.jpg?oh=069c57effd188949ada1f9e8ab5a8147&oe=55FEFDE8&__gda__=1439642665_054d77842e25f3e699dca2f636a895c7
Litty J. Anthony Jangan rosakkan fesyen asal baju kebudayaan KDM..
Like · Reply · 4 · 9 hrs
·         https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-xfa1/v/t1.0-1/p32x32/10410548_486356138171583_827058245393680266_n.jpg?oh=ae79b9f3380508588f40441d373364c4&oe=55C7E3DC&__gda__=1439118222_19f505dfe38de8d92380c88d0f8f3b7e
Juana Asimin Kasi rusak pakaian tradisi btl
Like · Reply · 1 · 9 hrs
·         https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-xfp1/v/t1.0-1/p32x32/11028363_889789394400262_3683577429206641584_n.jpg?oh=a23564f030ff108ee51d680e85ded3d9&oe=56096A88&__gda__=1439227374_0dc91ca9d45d93ccbcc2a6e671de6da7
Shaimon S Jumadi JANGAN BAH CAKAP BEGITU AKU SUKA TENGOK SEKSI DI TAYANG- TAYANG PAHAKNYA YANG SEDARHANA .
Like · Reply · 1 · 9 hrs
·         https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-xfa1/v/t1.0-1/p32x32/10433293_726814777426441_7707782827194760517_n.jpg?oh=cd40a34e8d4afa95febc0a5db766b8ca&oe=55C54001&__gda__=1439403089_e1943a19ada3daafbf48756d59f4add4
Sumandak Tamparuli Ohooo...pakaian tradisi dari suku kaum apa kunun ni..malu sya tengo o
Like · Reply · 1 · 9 hrs
·         https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-xfp1/v/t1.0-1/p32x32/11028363_889789394400262_3683577429206641584_n.jpg?oh=a23564f030ff108ee51d680e85ded3d9&oe=56096A88&__gda__=1439227374_0dc91ca9d45d93ccbcc2a6e671de6da7
Shaimon S Jumadi PAKAIAN TRADISI DUSUN MODERN FESYEN BARU
Like · Reply · 9 hrs
·         https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-xfp1/v/t1.0-1/p32x32/11165055_507794592707191_409662098241717307_n.jpg?oh=a6fc76361924775d9dc60618612846e4&oe=55CD9EE5&__gda__=1439610096_7915f3746853f7e4e7cfc57c63c0591b
Bakakuk Head Hunter Tak puas memaki ya
Like · Reply · 9 hrs
·         https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-xfp1/v/t1.0-1/p32x32/11165055_507794592707191_409662098241717307_n.jpg?oh=a6fc76361924775d9dc60618612846e4&oe=55CD9EE5&__gda__=1439610096_7915f3746853f7e4e7cfc57c63c0591b
Bakakuk Head Hunter Ini sy mau tn
Like · Reply · 9 hrs
·         https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-xap1/v/t1.0-1/p32x32/994480_281459428705651_2730307465391875485_n.jpg?oh=c9ff4c8e24d463f4322f1667eae8720c&oe=5607AAA4&__gda__=1438888243_dc5ab4d6867e9d59db5be7aefb79fb1d
Panda Xio Ini lah dikatakan MAMA AYAM.
Like · Reply · 1 · 9 hrs
·         https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-xfp1/v/t1.0-1/p32x32/11165055_507794592707191_409662098241717307_n.jpg?oh=a6fc76361924775d9dc60618612846e4&oe=55CD9EE5&__gda__=1439610096_7915f3746853f7e4e7cfc57c63c0591b
Bakakuk Head Hunter Walupun sy x knal tu org..tp memanggil urg dgn perkataan begitu mmang x sesuai..apalagi sy nmpk gmbr profile si ank kecil comel..sy percaya yg ppuan brpkin d atas tu pn ada klrga mcm kmu
Like · Reply · 8 hrs
·         https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-xta1/v/t1.0-1/p32x32/11103032_633458520125057_6262584546278368883_n.jpg?oh=53f972afaac31278b8fc763fb749a008&oe=56004594&__gda__=1443634277_9b67d65b32d5061f7fa4fc273d92e2fa
Ling Giee Tepuk dada tanya selera... tak nak komen lebih2, tak semua orng d dunia perfect 100%..
Like · Reply · 2 · 7 hrs
·         https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-xap1/v/t1.0-1/p32x32/994480_281459428705651_2730307465391875485_n.jpg?oh=c9ff4c8e24d463f4322f1667eae8720c&oe=5607AAA4&__gda__=1438888243_dc5ab4d6867e9d59db5be7aefb79fb1d
Panda Xio Baju ni jangan jangan baju tradisi suku kaum pelacuran....
Like · Reply · 1 · 7 hrs
·         https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-xfp1/v/t1.0-1/p32x32/11165055_507794592707191_409662098241717307_n.jpg?oh=a6fc76361924775d9dc60618612846e4&oe=55CD9EE5&__gda__=1439610096_7915f3746853f7e4e7cfc57c63c0591b
Bakakuk Head Hunter X apa bkn saudara
Like · Reply · 1 · 7 hrs
·         https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-xap1/v/t1.0-1/p32x32/994480_281459428705651_2730307465391875485_n.jpg?oh=c9ff4c8e24d463f4322f1667eae8720c&oe=5607AAA4&__gda__=1438888243_dc5ab4d6867e9d59db5be7aefb79fb1d
Panda Xio Sangat memalukan ...
Like · Reply · 7 hrs
·         https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-xap1/v/t1.0-1/c0.0.32.32/p32x32/1469820_369712669830909_1144953003_n.jpg?oh=7d8aebf320997894e29a72b01f04aa46&oe=560477EF&__gda__=1443714862_3bcaf91fdea2e0af2c19d37bef3129d2
Halim Bandan mungkin pakainnya di rumah saja bha ini untuk menggoda suaminya di rumah supaya jangan keluar rumah .... yang kemungkinan besar diorang baru kahwin, hehehe
Like · Reply · 1 · 7 hrs
·         https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-xfa1/v/t1.0-1/c8.8.103.103/s32x32/39785_1571649131851_2190976_n.jpg?oh=d76b135136beb9d2fef199ac629f3a29&oe=560817C7&__gda__=1443644773_b0606f558853f81aadc9ba398fd23ec6
Simon Yayun Lamadas Kes jenayah fesyen.....
Like · Reply · 2 · 7 hrs
·         https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-xap1/v/t1.0-1/p32x32/994480_281459428705651_2730307465391875485_n.jpg?oh=c9ff4c8e24d463f4322f1667eae8720c&oe=5607AAA4&__gda__=1438888243_dc5ab4d6867e9d59db5be7aefb79fb1d
Panda Xio Cara cam ni untuk goda suami nya tak memuaskan nafsu lah..kuat cemburu lah tu....
Like · Reply · 7 hrs
·         https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-xtf1/v/t1.0-1/p32x32/11269086_1591356387785269_7559794236375030866_n.jpg?oh=bf62725eadfa65ffd7a507593fd69c51&oe=55BF31A5&__gda__=1438765544_260082b09a701a904d2e68c332db7b89
Nes Bolikus Ha ha csxi gea ilo kihoi aramai tii good morning my best friend
Like · Reply · 1 hr
·         https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-xpt1/v/t1.0-1/p32x32/11078037_10205309895059606_2585898200132652101_n.jpg?oh=58f99fd4f1b085fba20c0e4041a2c1fb&oe=55CC925F&__gda__=1439405858_86d1dad4969957367202e14b16ae143a
Obot J. Mosikul Aiyo this pic byk kna viral recently.. Kalau betul n ada bukti dia pkai ni utk tujuan Kaamatan or to show KDM identity memang patut ditegur terus la.. Tapi kalau sekadar fesyen sperti mana fesyen lain mna kita tau kan.. Jadi pindik cerita jgn tarajun kritik la kan.. God Bless
Like · Reply · 2 · 53 mins
·         https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-xpa1/v/t1.0-1/p32x32/10930941_963715560322859_7479876678691629223_n.jpg?oh=476556723e5c93078e9355add00da5ac&oe=56068ADF&__gda__=1439555267_f2666451953ac3d97282e6425df6dd9a
Newnie Henry Siapa ba pereka fesyen dia ni....punya lawa tu perempuan p pakai ni spoil trus oh
Like · Reply · 39 mins
·         https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-xfa1/v/t1.0-1/c50.50.621.621/s32x32/180886_105248509550025_6264439_n.jpg?oh=88fa3f807a7c86f09e117e02abfd4981&oe=55D06412&__gda__=1443588500_d56983ca472757c0e01fd7e5ef413e18
Elianah Dewi Emm..agree with yr statement tapi perlu ka d sama dgn "anjing"? Sdngkan anjing buat projek anytime n anywhere...
Like · Reply · 15 mins
·          
Write a comment...